Girl power bij de spoorwegen

Op donderdag 8 maart is het internationale vrouwendag, de ideale gelegenheid om vrouwen bij de spoorwegen in de kijker te zetten!

Veel technische beroepen werden lang beschouwd als minder geschikt voor vrouwen, maar daar komt stilaan verandering in. Meer en meer vrouwen werken in een van onze typische spoorwegberoepen, zoals technicus mecanicien of treinbestuurder voor rangeringen. En dit aantal stijgt jaar na jaar! In 2012 was 11,02% van alle medewerkers bij de spoorwegen een vrouw, en in 2017 bijna 15%.

We vroegen aan onze vrouwelijke collega’s om een antwoord te geven op de vraag ‘Waarom werk ik graag bij de spoorwegen’. Ontdek hieronder het resultaat!

De vrouwen van TW Antwerpen: Waarom werken wij graag bij de Spoorwegen? Omdat in deze mannenwereld ook sterke vrouwen nodig zijn!

Stefanie Boesmans (ingenieur TW Schaarbeek bij NMBS): Waarom werk ik graag voor de spoorwegen? Het maatschappelijk belang van de NMBS en de variatie binnen mijn job.

Gwendolien Vanderschaeghe  (Health and Safety Specialist bij HR Rail): Mijn job bij Health&Safety Programs bestaat onder meer uit het ontwikkelen en uitvoeren van projecten rond welzijn en verzuim. Werken aan projecten die het welzijn van je collega’s kunnen verbeteren, dat is volgens mij de fijnste job die er maar kan zijn. En daar heb je geen speciale werkoutfit voor nodig, maar enkel een glimlach en een luisterend oor om dicht bij je collega’s te staan.

Odile Vandewalle en Donatienne Mottet (treinbegeleidsters bij NMBS): Met toffe collega’s werken maakt dat je een warme sfeer creëert en dat je je werk gemakkelijker kan uitvoeren zelfs in moeilijke situaties. We zouden blij zijn om met nieuwe aangename vrouwelijke collega’s te werken. Dus kom de ploeg maar versterken!

Ingrid Puissant, treinbegeleidster bij NMBS : Waarom ik graag werk bij NMBS? Omdat elke dag anders is, vol met verrassingen. Hierdoor ken ik geen routine.

Isabel Diaz-Martin, Eerste technicus spoorwerken bij Infrabel: De spoorwegen, dat is passie, uitdaging en teamwork.

Melissa Werniers, onderstationschef bij NMBS: Waarom ik graag werk bij NMBS? De doorgroeimogelijkheden binnen het spoor ook zonder diploma. In 2015 binnengekomen als vakbediende zonder diploma. Nu bijna 3 jaar later onderstationschef! En het sociale contact collega’s/klanten.

Amélie Gillet, Eerste technicus spoorwerken bij Infrabel: Ik hou van werken bij de spoorwegen omwille van de verschillende werven en taken die ik hier kan realiseren.