Nieuwe carrièrestart op 62 jaar

Michel Royers begon op 62-jarige leeftijd als technicus Elektronica bij NMBS. Na een carrière in de elektronicasector ‘ontwerp’ maakte hij de overstap naar de spoorwegwereld. Elke dag staat hij met plezier op om naar de Centrale Werkplaats in Mechelen te gaan. 

“Op het moment dat mijn vorige werkgever failliet ging, besefte ik onmiddellijk dat ik nog niet klaar was om hele dagen thuis te zitten. Elektronica is mijn hobby, mijn passie. Ik wilde daarin blijven bijleren en vooral ook mijn kennis doorgeven aan anderen.

Bij verschillende werkgevers werd ik door mijn leeftijd afgeschreven. Bij De Lijn en de NMBS was dat niet het geval. Zij waren bereid om me nog alle kansen te geven. Uiteindelijk koos ik voor de Spoorwegen. Hier werk ik in een labo. Op het gebied van elektronica is dat echt een droom. Ik doe niets liever dan een hele dag metingen uitvoeren en problemen opsporen om ze dan ook onmiddellijk weer op te lossen. Ik vind het nu zelfs jammer dat ik hier niet eerder van start ging.

Mijn familie en vrienden zijn enorm fier. Ook van leidinggevenden en collega’s krijg ik veel lof omdat ik deze kans met beide handen grijp. In het team is de sfeer gemoedelijk. De jongste collega is 24 jaar oud. Ik kan hem kennis over elektronica doorgeven en hij brengt me dingen bij over computers en software. Teamwork is hier echt wel belangrijk.

Hoewel ik moet toegeven dat mijn werk fysiek zwaar is, weegt dat niet op tegen de uitdaging waarmee ik hier dagelijks in aanraking kom. Alles is nieuw en anders omdat de elektronica die je in treinen terugvindt zo specifiek is dat ze nergens anders in het dagelijkse leven voorkomt. Ik ben er trots op dat de treinen elke dag opnieuw het land doorkruisen door mijn bijdrage.” 

NMBS is de belangrijkste spoorweguitbater in België. Ze doet reizigerstreinen rijden, onderhoudt en vernieuwt treinmaterieel en is verantwoordelijk voor de stationsinfrastructuur.

Meer info