13 dec.

Studenten UMons winnen "The Smartest TrainBrain"

Brussel

HR Rail, NMBS en Infrabel organiseerden deze wedstrijd al voor de vierde keer met als doel ingenieursstudenten te laten proeven van de technologische uitdagingen bij de Spoorwegen. Het winnende team wist de jury te overtuigen met hun oplossing voor een complex vraagstuk over elektriciteit. Twee ingenieursstudenten van UMons (Universiteit van Bergen) werden verkozen tot ‘The Smartest TrainBrain’.

52 studenten van 8 universiteiten en hogescholen gingen de uitdaging van NMBS, Infrabel en HR Rail om deel te nemen aan de wedstrijd aan. Het eerste vraagstuk had als doel om het elektrisch verbruik te berekenen van de airco in een trein die van Luik naar Brugge rijdt.

Op basis van de ingezonden antwoorden selecteerde de jury, bestaande uit ingenieurs van NMBS en Infrabel, 20 teams voor de finale, die plaatsvond op 13 december. De studenten kregen dan een nieuwe uitdaging voorgeschoteld: de veiligheid garanderen in geval van een kortsluiting als gevolg van een bovenleidingsbreuk. De 6 beste teams mochten hun oplossing voorstellen aan de jury.

Tijdens de deliberatie kregen de studenten de kans om een bezoek te brengen aan de HST-werkplaats van Vorst.

Het winnende duo, Maxime Maréchal en Sébastien Van Laecke (UMONS), is bijzonder enthousiast over deze ervaring: “De wedstrijd en het bezoek aan de werkplaats hebben ons een realistisch beeld gegeven van de Spoorwegen: imposante machines en deskundig personeel dat ervoor zorgt dat alles blijft draaien. We vonden het boeiend om een vraagstuk op te lossen over uitdagingen waar ingenieurs van de Spoorwegen dagelijks mee geconfronteerd worden.”

De winnaars:

1) Maxime Maréchal & Sébastien Van Laecke (UMons)

2) Nelis Goeminne & Simon Holvoet (UGent)

3) Julie Van Simaeys & Thibaut Winters (KU Leuven)

Zin om mee te bouwen aan de trein van morgen? De juiste medewerker voor de juiste spoorwegjob, dat is de taak van HR Rail. HR Rail is de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel en ondersteunt het personeelsbeleid via een jarenlang uitgebouwde expertise.

Meer info